Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E409 - Arabinnogalaktan

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Arabinogalaktan je polysacharid vyskytující se ve dřevě modřínů (druh Larix occidentalis). Používá se jako emulgátor, stabilizátor nebo jako plnidlo.

Použití

Arabinogalaktan se používá v minimálním množství jako stabilizátor, emulgátor, plnidlo a nosič. Stabilizuje nízkotučné dressingy a zahušťuje esenciální oleje. Používá se v kombinaci s dalšími gely. Přidává se do sladkostí, pudinkových směsí, mražených dezertů, nízkotučných jogurtů, zmrzlin, zpracovaných masných výrobků nebo do zálivek a omáček. V lékařství má pozitivní účinek na záněty a prokázalo se, že společně s protirakovinovými léky zabraňuje metastázi (šíření rakoviny z jednoho orgánu do druhého).

Výroba

Získává se z modřínového dřeva působením vody.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat arabinogalaktan jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?