Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E409 - Arabinnogalaktan

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Arabinogalaktan je polysacharid vyskytující se ve dřevě modřínů (druh Larix occidentalis). Používá se jako emulgátor, stabilizátor nebo jako plnidlo.

Použití

Arabinogalaktan se používá v minimálním množství jako stabilizátor, emulgátor, plnidlo a nosič. Stabilizuje nízkotučné dressingy a zahušťuje esenciální oleje. Používá se v kombinaci s dalšími gely. Přidává se do sladkostí, pudinkových směsí, mražených dezertů, nízkotučných jogurtů, zmrzlin, zpracovaných masných výrobků nebo do zálivek a omáček. V lékařství má pozitivní účinek na záněty a prokázalo se, že společně s protirakovinovými léky zabraňuje metastázi (šíření rakoviny z jednoho orgánu do druhého).

Výroba

Získává se z modřínového dřeva působením vody.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat arabinogalaktan jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?