Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E413 - Tragant

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Tragant je pryskyřice vytékající při poškození kůry asijských keřů rodu Astragalus gummifer, A. adscendens a A. microcephalus. Má lepkavou a slizovitou strukturu. Je to látka bez zápachu, odolná vůči teplu a kyselinám. Je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Použití

Tragant je velmi drahá přísada, proto se používá při výrobě potravin, u kterých je to nezbytně nutné. Většinou se jedná o potraviny obsahující olej a vodu, kde tragant způsobuje, že se tyto fáze od sebe neoddělí. Působí jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Díky své vlastnosti odolávat kyselému prostředí se používá do salátových zálivek, ovocných náplní a omáček. Do zmrzlin se přidává z důvodu většího objemu a lepší textury. Dále se používá do ovocných želé, cukrových polev ke zdobení, ovocných dření, do francouzských dressingů, majonéz, pomazánek, nízkotučných jogurtů, sladkostí a do zpracovaného masa. Jeho uplatnění nalezneme i v kosmetice, kde se používá např. do vlasových přípravků a krémů díky své vlastnosti vytvářet na povrchu ochranné filmy. Hojně se využívá i ve farmaceutickém průmyslu. Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru.

Výroba

Získává se jako pryskyřice při poranění kůry keřů rodu Astragalus (česky kozinec).

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Může způsobit poruchy srdce a ledvin. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k velmi prudké alergické reakci.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití tragantu povoleno v nezbytném množství do všech potravin kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?