Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E414 - Arabská guma

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Arabská guma je látka vyskytující se v pryskyřici různých druhů akácií (např. Acacia senegal, A. arabica.). Je rozpustná ve vodě a je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Použití

Arabská guma se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Většinou působí v kombinaci s jinými gely. Využívá se především při výrobě cukrovinek, neboť snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu způsobuje hladký a lesklý film. Toho se využívá i při výrobě cukrových polev na pekařské výrobky nebo u čokoládových výrobků a v sýrech. Jako zahušťovadlo se používá do želé, žvýkaček a různých polev. Stabilizuje emulze obsahující vodu a olej (fáze se od sebe neoddělí) a stejný účinek má i u pěny v nápojích typu Coca Cola a v pivu. Ve zmrzlinách a mražených krémech tvoří malé krystalky a tím se dosáhne správné konzistence. V dietních nápojích slouží jako zdroj rozpustné vlákniny a v práškových nápojích působí jako nosič a stabilizátor aroma. Můžeme ho nalézt také v cereálních sušenkách, nízkokalorických dressincích, majonézách, v pomazánkách, nízkotučných jogurtech, vanilkových prášcích, mražených výrobcích a ve zpracovaném mase. Jeho uplatnění nalezneme i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (např. pleťové masky, pleťová mléka, laky na vlasy, pudřenky). Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru. Je součástí některých lepidel např. na poštovních známkách.

Výroba

Získává se z pryskyřice při poranění kůry různých druhů akácií, které se vyskytují především v Africe.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Váže některé minerální látky (hořčík a vápník) a tím může dojít k horšímu vstřebávání těchto látek. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, ekzém, astma).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití arabské gumy povoleno v nezbytném množství do všech potravin. Z dětské výživy se může v omezeném množství použít do příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?