Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E414 - Arabská guma

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Arabská guma je látka vyskytující se v pryskyřici různých druhů akácií (např. Acacia senegal, A. arabica.). Je rozpustná ve vodě a je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor.

Použití

Arabská guma se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčující látka. Většinou působí v kombinaci s jinými gely. Využívá se především při výrobě cukrovinek, neboť snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu způsobuje hladký a lesklý film. Toho se využívá i při výrobě cukrových polev na pekařské výrobky nebo u čokoládových výrobků a v sýrech. Jako zahušťovadlo se používá do želé, žvýkaček a různých polev. Stabilizuje emulze obsahující vodu a olej (fáze se od sebe neoddělí) a stejný účinek má i u pěny v nápojích typu Coca Cola a v pivu. Ve zmrzlinách a mražených krémech tvoří malé krystalky a tím se dosáhne správné konzistence. V dietních nápojích slouží jako zdroj rozpustné vlákniny a v práškových nápojích působí jako nosič a stabilizátor aroma. Můžeme ho nalézt také v cereálních sušenkách, nízkokalorických dressincích, majonézách, v pomazánkách, nízkotučných jogurtech, vanilkových prášcích, mražených výrobcích a ve zpracovaném mase. Jeho uplatnění nalezneme i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu (např. pleťové masky, pleťová mléka, laky na vlasy, pudřenky). Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru. Je součástí některých lepidel např. na poštovních známkách.

Výroba

Získává se z pryskyřice při poranění kůry různých druhů akácií, které se vyskytují především v Africe.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. Váže některé minerální látky (hořčík a vápník) a tím může dojít k horšímu vstřebávání těchto látek. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, ekzém, astma).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití arabské gumy povoleno v nezbytném množství do všech potravin. Z dětské výživy se může v omezeném množství použít do příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?