Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E416 - Guma karaya

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Guma karaya je látka vyskytující se ve větvích Indického stromu druhu Sterculia urens. Používá se jako stabilizátor, emulgátor a zahušťovadlo.

Použití

Guma karaya stabilizuje želatiny, želé bonbóny, zmrzliny a šlehačky a používá se jako plnidlo do citrónových krémů. Díky své citrónové až kořeněné příchuti se přidává do různých nápojů, zmrzlin, sladkostí, pekařských výrobků a polev. Jako zahušťovadlo tuto látku nalezneme v polévkách, omáčkách, zálivkách a majonézách. Díky schopnosti vázat vodu se používá při výrobě tavených sýrů a masných výrobků, kde má funkci také jako pojivo. Dále ho nalezneme v mražených mléčných dezertech, mléčných výrobcích, cukrovinkách, pudincích, jogurtech a v nízkotučných dressincích. Nežádoucí účinky Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání, projímavé účinky nebo jiné břišní potíže. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, astma, trávicí potíže).

Výroba

Získává se z větví stromu Sterculia urens, který se vyskytuje především v Indii.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití gumy karaya povoleno v nezbytném množství do určitých potravin např. do cukrářských výrobků, dezertů, vaječných likérů, do polev na ořechy nebo do žvýkaček a majonéz. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?