Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E418 - Guma gellan

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.

Použití

Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech. Přidává se do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojů, do želé, krémů, džemů a různých polev. Je to látka snižující hladinu cholesterolu.

Výroba

Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití gumy gellan povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy a dehydratovaných výrobků. V Německu se smí používat jen do výrobků obsahujících zázvor. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Blíží se Mikuláš se svou nadílkou...

Nevíte si rady, co bude letos balíček pro vaše děti obsahovat? Laciným…

Nejčastější alimentární onemocnění v ČR!

Kampylobakterióza už 15 let patří mezi nejčastěji se vyskytující infekční…

Je libo zvěřinu?

Za jakých pravidel se může dostat zvěřina na talíř českého spotřebitele?
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?