Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E418 - Guma gellan

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Guma gellan je polysacharid, který produkují bakterie druhu Sphingomonas elodea. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a želírující látka.

Použití

Využití gumy gellan v potravinářsví je především jako stabilizátor emulzí a pěn, dále jako zahušťovadlo a želírující látka. Vytváří gely, které vznikají za studena nebo za tepla, a mohou být stabilní při teplotních výkyvech. Přidává se do sójových, čokoládových, ovocných a kokosových nápojů, do želé, krémů, džemů a různých polev. Je to látka snižující hladinu cholesterolu.

Výroba

Průmyslově se vyrábí aerobním kvašením bakterií Sphingomonas elodea. Při procesu zahřívání jsou mikroorganismy usmrceny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití gumy gellan povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy a dehydratovaných výrobků. V Německu se smí používat jen do výrobků obsahujících zázvor. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Dvojí kvalita potravin a jak to s ní bude dál?

Téma dvojí kvality potravin se řeší už delší dobu. V roce 2018 s tímto…

Začalo platit nové značení piv

Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která upravila značení…

Kapr od Rohlíku

I rohlík si pro vás připravil pár receptů nejen na Štědrovečerní stůl.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?