Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E425 - Konjaková guma

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Konjaková guma se vyskytuje v hlízách rostliny druhu Amorphophallus konjak rostoucí v Japonsku a Číně. Je to tradiční složka japonské kuchyně do nudlí a želé. Používá se jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor nebo stabilizátor.

Použití

Využití konjakové gumy v potravinářství je především jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor, stabilizátor nebo složka povrchových filmů. Přidává se do polévek, omáček, majonéz a džemů.

Výroba

Získává se z hlíz rostliny Amorphophallus konjak.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Při vyšších dávkách snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Může zhoršovat vstřebávání vitaminu E nebo jiných vitaminů a látek rozpustných v tucích.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je povoleno používat konjakovou gumu jako přídatnou látku do potravin. Zakázaná je jen do cukrovinek typu želé od r.2002 poté, co se v USA a Kanadě několik dětí tímto typem cukrovinek udusilo.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Začíná léto...HURÁ na prázdniny

Léto, výlety a stanování k sobě neodmyslitelně patří – ale co jíst, když chybí…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?