Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E425 - Konjaková guma

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Konjaková guma se vyskytuje v hlízách rostliny druhu Amorphophallus konjak rostoucí v Japonsku a Číně. Je to tradiční složka japonské kuchyně do nudlí a želé. Používá se jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor nebo stabilizátor.

Použití

Využití konjakové gumy v potravinářství je především jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor, stabilizátor nebo složka povrchových filmů. Přidává se do polévek, omáček, majonéz a džemů.

Výroba

Získává se z hlíz rostliny Amorphophallus konjak.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Při vyšších dávkách snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Může zhoršovat vstřebávání vitaminu E nebo jiných vitaminů a látek rozpustných v tucích.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je povoleno používat konjakovou gumu jako přídatnou látku do potravin. Zakázaná je jen do cukrovinek typu želé od r.2002 poté, co se v USA a Kanadě několik dětí tímto typem cukrovinek udusilo.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?