Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí

E434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát

Charakteristika

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Má obdobné vlastnosti jako E433.

Použití

Polysorbát 40 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Přidává se do pekařských výrobků, našlehaných krémů, nápojů, cukrovinek, zmrzlin, polévek, zálivek, do instantních náhražek mléka a ztužených tuků.

Výroba

Látka se vyrábí synteticky. Polysorbát 40 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 40-ti jednotek, které mohou být živočišného původu.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 40 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA není používání povoleno.


Nejnovější články

Okouzlení bílkovinami

K čemu bílkoviny jsou, kolik jich potřebujeme, kde všude je najdeme, proč a jak…

Další z náhrad masa?

Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak?

Restaurace pod drobnohledem SZPI!

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji,…
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?