Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E442 - Fosfatidy amonné

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky.

Použití

Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky. Přidávají se do zmrzlin, jogurtů, pudinků, krémů a kakaových výrobků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do čokolád a čokoládových výrobků.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Burgery – fenomén letošní grilovací sezon

Léto je jako stvořené k piknikům a také letním grilovačkám. Kromě různých…

Omezení prodeje energy drinků?

V některých zemích v obchodech neprodají energy drinky dětem a mladistvým.…

FÉR potravina hostem Radioporadny ČR Hr.Králové

Ing. Hana Střítecká ředitelka spolku Fér potravina v radioporadně Českého…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?