Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E442 - Fosfatidy amonné

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Fosfatidy amonné jsou amonné soli kyseliny fosfatidové. Používají se především jako emulgátory, stabilizátory nebo zvlhčující látky.

Použití

Fosfatidy amonné účinkují jako stabilizátory, které zabraňují oddělování jednotlivých složek v potravinách (např. olej a voda). Používají se jako emulgátory do čokolád a rostlinných olejů, mají antioxidační účinky. Přidávají se do zmrzlin, jogurtů, pudinků, krémů a kakaových výrobků.

Výroba

Průmyslově se vyrábí vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosfatidové nebo ze směsi glycerolu a částečně tvrzeného řepkového oleje.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, jsou považovány za bezpečné látky.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do čokolád a čokoládových výrobků.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?