Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E444 - Acetát isobutyrát sacharózy

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

What Is Sucrose Acetate Isobutyrate? | LIVESTRONG.COM [ web ]

Charakteristika

Substance bez chuti dobře rozpustná v olejích a tucích, nikoliv však ve vodě.

Použití

I přes svoji nevýraznou chuť je octanisomáselnan sacharózy využíván jako stabilizátor výsledné chuti jiných substancí a jako látka, která způsobuje zakalení v sycených i nesycených nealkoholických nápojích. Do nápojů se rovněž přidává za účelem úpravy jejich hustoty a konzistence.

Výroba

Esterifikací sacharózy s kyselinou octovou a isobutanovou.

Nežádoucí účinky

Octanisomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebyl povolen, protože některé série testů prokázaly jeho škodlivý vliv na játra testovaných zvířat. Nové studie však potvrdily, že pro lidský organismus není tato látka škodlivá, protože je z něj běžným způsobem vylučována spolu se zbytky potravy.

Doplňující informace

Kromě potravinářství nalézá uplatnění i jako přísada do tiskařských inkoustů, laků, dekorativních nátěrů a kosmetických přípravků. V ČR (celé EU) je jeho použití omezeno výhradně na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody. V jiných zemích se podle některých zdrojů přidává i do omáček, hořčic nebo směsí pro přípravu plněných mexických tortill (tacos).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Poke bowl - ochutnávka

Černé ovce otestovaly populární poke bowls z obchodních řetězců. Jak obstály ve…

Chipsy jsou nezdravé, ale jak moc?

Bramborové chipsy jsou jednou z nejoblíbenějších slaných pochoutek, jejich…

Cena kávy za tři roky stoupla o třetinu

Káva je pro mnoho lidí nepostradatelnou součástí dne, avšak její cena za…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?