Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E444 - Acetát isobutyrát sacharózy

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

What Is Sucrose Acetate Isobutyrate? | LIVESTRONG.COM [ web ]

Charakteristika

Substance bez chuti dobře rozpustná v olejích a tucích, nikoliv však ve vodě.

Použití

I přes svoji nevýraznou chuť je octanisomáselnan sacharózy využíván jako stabilizátor výsledné chuti jiných substancí a jako látka, která způsobuje zakalení v sycených i nesycených nealkoholických nápojích. Do nápojů se rovněž přidává za účelem úpravy jejich hustoty a konzistence.

Výroba

Esterifikací sacharózy s kyselinou octovou a isobutanovou.

Nežádoucí účinky

Octanisomáselnan sacharózy u nás v minulosti nebyl povolen, protože některé série testů prokázaly jeho škodlivý vliv na játra testovaných zvířat. Nové studie však potvrdily, že pro lidský organismus není tato látka škodlivá, protože je z něj běžným způsobem vylučována spolu se zbytky potravy.

Doplňující informace

Kromě potravinářství nalézá uplatnění i jako přísada do tiskařských inkoustů, laků, dekorativních nátěrů a kosmetických přípravků. V ČR (celé EU) je jeho použití omezeno výhradně na ochucené nealkoholické nápoje na bázi vody. V jiných zemích se podle některých zdrojů přidává i do omáček, hořčic nebo směsí pro přípravu plněných mexických tortill (tacos).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?