Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E445 - Pryskyřičný ester

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

Glycerolester borovicové pryskyřice - E 445 | Doktorka.cz [ web ]

E445 Glycerol esters of wood resins [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vysoce viskózní lepkavá kapalina.

Použití

Jde o stabilizátor, který způsobuje zakalení v některých nealkoholických nápojích a upravuje hustotu aromatických olejů, jež jsou v nich obsaženy. Dále figuruje jako důležitá součást základu pro výrobu žvýkaček.

Výroba

Základ pro výrobu pryskyřičného esteru se získává extrahováním z kmenů borovic.

Nežádoucí účinky

Tato látka u nás v minulosti nebyla povolena; podle některých zahraničních zdrojů způsobily vysoké dávky této látky snížení hmotnosti a v extrémních případech i úmrtí pokusných zvířat na následky zvětšení jater. Pro člověka je však tato substance bezpečná – výjimku mohou tvořit velmi citliví jedinci, u nichž je možné, že budou po jejím pozření nebo při kontaktu s pokožkou pociťovat nežádoucí (alergické) reakce.

Doplňující informace

Pryskyřičný ester lze nalézt v kosmetických a dentistických přípravcích, v lacích a v lepidlech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávat pryskyřičný ester pouze do ochucených nealkoholických nápojů na bázi vody. V USA je používání látky taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?