Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E445 - Pryskyřičný ester

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

Glycerolester borovicové pryskyřice - E 445 | Doktorka.cz [ web ]

E445 Glycerol esters of wood resins [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vysoce viskózní lepkavá kapalina.

Použití

Jde o stabilizátor, který způsobuje zakalení v některých nealkoholických nápojích a upravuje hustotu aromatických olejů, jež jsou v nich obsaženy. Dále figuruje jako důležitá součást základu pro výrobu žvýkaček.

Výroba

Základ pro výrobu pryskyřičného esteru se získává extrahováním z kmenů borovic.

Nežádoucí účinky

Tato látka u nás v minulosti nebyla povolena; podle některých zahraničních zdrojů způsobily vysoké dávky této látky snížení hmotnosti a v extrémních případech i úmrtí pokusných zvířat na následky zvětšení jater. Pro člověka je však tato substance bezpečná – výjimku mohou tvořit velmi citliví jedinci, u nichž je možné, že budou po jejím pozření nebo při kontaktu s pokožkou pociťovat nežádoucí (alergické) reakce.

Doplňující informace

Pryskyřičný ester lze nalézt v kosmetických a dentistických přípravcích, v lacích a v lepidlech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávat pryskyřičný ester pouze do ochucených nealkoholických nápojů na bázi vody. V USA je používání látky taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

V Česku chybí kuřecí...

Na trhu chybí drůbeží maso. Není to nářek zpracovatelů masa, ale prostý popis…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?