Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E445 - Pryskyřičný ester

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Alergen

Zdroje informací

Glycerolester borovicové pryskyřice - E 445 | Doktorka.cz [ web ]

E445 Glycerol esters of wood resins [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vysoce viskózní lepkavá kapalina.

Použití

Jde o stabilizátor, který způsobuje zakalení v některých nealkoholických nápojích a upravuje hustotu aromatických olejů, jež jsou v nich obsaženy. Dále figuruje jako důležitá součást základu pro výrobu žvýkaček.

Výroba

Základ pro výrobu pryskyřičného esteru se získává extrahováním z kmenů borovic.

Nežádoucí účinky

Tato látka u nás v minulosti nebyla povolena; podle některých zahraničních zdrojů způsobily vysoké dávky této látky snížení hmotnosti a v extrémních případech i úmrtí pokusných zvířat na následky zvětšení jater. Pro člověka je však tato substance bezpečná – výjimku mohou tvořit velmi citliví jedinci, u nichž je možné, že budou po jejím pozření nebo při kontaktu s pokožkou pociťovat nežádoucí (alergické) reakce.

Doplňující informace

Pryskyřičný ester lze nalézt v kosmetických a dentistických přípravcích, v lacích a v lepidlech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávat pryskyřičný ester pouze do ochucených nealkoholických nápojů na bázi vody. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Rádio Wave - Houpačky

Houpačky jsou magazín pro aktivní rodiče, Přijali jsme pozvání a povídali si o…

Boloňské omáčky

Víte co patří do BOLOŇSKÉ omáčky? A co ty kupované? Co si myslíte, že obsahují?

Pojďte se vzdělávat

Podívejte se na pozvánku na seminář ke světovému dni výživy: Ve zdravém těle…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?