Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E461 - Methylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Methylcelulóza - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

V čisté formě jde o bílý prášek, po rozpuštění ve studené vodě (v teplé vodě je nerozpustný) vzniká roztok nebo gel. Jde o nestravitelnou látku.

Použití

Používá se jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo při výrobě pekařských výrobků, cukrovinek a žvýkaček. Dodává potravinám objem a používá se jako součást jedlých polev. V pekařských výrobcích zvyšuje absorpci vody a rovněž zabraňuje vstřebávání oleje při smažení. Vyskytuje se jako přísada zlepšující konzistenci nápojů a konzervovaného ovoce slazeného umělými sladidly a lze ji nalézt i v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Methylcelulózu lze díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy a průjmu nebo při výrobě lubrikantů.

Výroba

Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.

Nežádoucí účinky

Jde o netoxickou, nealergenní látku, která je v běžném množství bez nežádoucích účinků, ovšem ve velkých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. 

Doplňující informace

V ČR (celé EU) smí být přidávána k většině potravin kromě dětské výživy, v USA je rovněž povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu

Nevíte co o víkendu? Kdo v sobotu 22.1. budete v Praze, tak Národní zemědělské…

Konec titanové běloby!

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených…

Je potřeba se ještě pořád bát hormonů a antibiotik?

Kuřecí maso plné hormonů a antibiotik? Použití růstových hormonů a antibiotik…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?