Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E461 - Methylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Methylcelulóza - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

V čisté formě jde o bílý prášek, po rozpuštění ve studené vodě (v teplé vodě je nerozpustný) vzniká roztok nebo gel. Jde o nestravitelnou látku.

Použití

Používá se jako emulgátor, stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo při výrobě pekařských výrobků, cukrovinek a žvýkaček. Dodává potravinám objem a používá se jako součást jedlých polev. V pekařských výrobcích zvyšuje absorpci vody a rovněž zabraňuje vstřebávání oleje při smažení. Vyskytuje se jako přísada zlepšující konzistenci nápojů a konzervovaného ovoce slazeného umělými sladidly a lze ji nalézt i v některých hluboce zmražených potravinách, mražených polotovarech a v pokrmech určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Methylcelulózu lze díky jejím vlastnostem využít při léčbě zácpy a průjmu nebo při výrobě lubrikantů.

Výroba

Methylcelulóza se nevyskytuje přirozeně, vyrábí se synteticky zahříváním celulózy a zásaditého roztoku za přítomnosti methylchloridu.

Nežádoucí účinky

Jde o netoxickou, nealergenní látku, která je v běžném množství bez nežádoucích účinků, ovšem ve velkých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže. 

Doplňující informace

V ČR (celé EU) smí být přidávána k většině potravin kromě dětské výživy, v USA je rovněž povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?