Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E462 - Ethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o polysacharid tvořící bílá zrnka. Je to látka nestravitelná

Použití

Ethylcelulóza zvyšuje pojivost a soudržnost některých potravin, zejména cukrovinek a žvýkaček, ale objevuje se i ve vitamínových preparátech. Kromě ochranných vrstev vitamínů a lékových tablet může být i součástí ředicích činidel nebo se vyskytovat v potravinách jako plnidlo.

Výroba

Získává se chemicky z celulózy nebo z chemické bavlny.

Nežádoucí účinky

Ethylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.

Doplňující informace

Podobně jako methylcelulóza (E461) je i tato látka pro člověka nestravitelná, takže nepřispívá ke kalorické vydatnosti pokrmů. V ČR (celé EU) i v USA je látka povolena pro použití v potravinách.


Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?