Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E462 - Ethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o polysacharid tvořící bílá zrnka. Je to látka nestravitelná

Použití

Ethylcelulóza zvyšuje pojivost a soudržnost některých potravin, zejména cukrovinek a žvýkaček, ale objevuje se i ve vitamínových preparátech. Kromě ochranných vrstev vitamínů a lékových tablet může být i součástí ředicích činidel nebo se vyskytovat v potravinách jako plnidlo.

Výroba

Získává se chemicky z celulózy nebo z chemické bavlny.

Nežádoucí účinky

Ethylcelulóza nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat střevní či vyměšovací potíže.

Doplňující informace

Podobně jako methylcelulóza (E461) je i tato látka pro člověka nestravitelná, takže nepřispívá ke kalorické vydatnosti pokrmů. V ČR (celé EU) i v USA je látka povolena pro použití v potravinách.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?