Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E474 - Sacharoglyceridy

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Vyskytují se v podobě jemných pevných látek, tuhých gelů nebo čistě či špinavě bílých prášků.

Použití

Sacharoglyceridů se využívá v pekárenském průmyslu pro zlepšení vlastností těsta při hnětení a pečení a pro zlepšení kvality cukrovinek nebo čokolády. Jedná se o emulgátory účinné v emulzích typu voda v tuku, například v margarínech. Nacházejí se v cukrovinkách, dezertech, omáčkách, nízkotučných výrobcích, polévkách nebo sušených náhražkách smetany do kávy.

Výroba

Vznikají reakcí sacharózy s jedlými tuky nebo oleji.

Nežádoucí účinky

V průběhu studií na zvířatech nebyly objeveny nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V EU (ČR) jsou povoleny i v celé řadě alkoholických nápojů. V USA a v Austrálii jsou tyto látky zakázány dodnes.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?