Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Charakteristika

Žluté či světle hnědé kapaliny nebo polotuhé látky.

Použití

Tyto estery tvoří celou řadu emulgátorů, jejichž vlastnosti se různí podle charakteru použitých mastných kyselin a podmínek při jejich výrobě. Využívá se jich například k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje nebo ve šlehaných krémech, tucích a margarínech. Mají vliv na vlastnosti čokolády a pomáhají tvořit hladký a lesklý povrch margarínu a dezertů. V pekárenství se používají ve sladkých těstech – zlepšují jejich strukturu a zvětšují objem. Objevují se rovněž jako stabilizátory některých nápojů, v mléčných výrobcích, majonézách nebo instantních polévkách.

Výroba

Připravují se částečnou esterifikací polyglycerolu mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Testy těchto esterů neprokázaly žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Těmto látkám by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že se jedná o substance pocházející ze živočišných tuků. V ČR (celé EU) smějí být tyto látky přidávány do vybraných potravin, například do jemného a trvanlivého pečiva, do cukrářských výrobků, emulzních likérů, výrobků z vajec, mléka v prášku, žvýkaček, emulgovaných tuků, sladkostí na bázi cukru a dezertů. V minulosti u nás tyto látky nebyly povoleny, dnes se běžně používají nejen tady, ale i v potravinářství USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?