Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E480 - Dioktylsulfosukcinát sodný

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Dioctyl sodium sulfosuccinate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílá či našedlá voskovitá pevná látka hořké chutí vonící po oktanolu.

Použití

Jde o emulgátor vyskytující se v nápojích v prášku, žvýkačkách, kakau, nealkoholických nápojích, šerbetech, majonézách, margarínech, instantních polévkách a sušeném nebo ochuceném mléku. Užívá se rovněž při výrobě nerafinovaného cukru a jako zvlhčující činidlo při čištění ovoce a listové zeleniny. Látka se užívá také ve zdravotnictví jako podpůrné laxativum a v zemědělství jako pesticid.

Výroba

Připravuje se esterifikací oktylakoholu kyselinou jantarovou.

Nežádoucí účinky

Možné vedlejší účinky jsou mírné a mohou zahrnovat bolesti břicha, průjem nebo křeče, ale může dojít i k vážným alergickým reakcím.

Doplňující informace

Na rozdíl od USA není dioktylsulfosukcinát sodný v ČR (celé EU) jako přídatná potravinová látka povolen. 


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?