Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E481 - Stearoylaktylát sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Sodium stearoyl lactylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v některých margarínech, v práškových náhradách mléka a kávy, v pudincích, trvanlivých šlehačkách, cukrovinkách, k výrobě snacků na bázi obilovin a brambor, masových konzerv, majonéz, instantních polévek, zmrzlin, žvýkaček a podobně. Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.

Nežádoucí účinky

Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinky

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je již dnes jako přídatná látka do vybraných potravin povolen, stejně jako v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?