Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E481 - Stearoylaktylát sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Sodium stearoyl lactylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Krémově zbarvený prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Emulgátor s řadou uplatnění. Prodlužuje trvanlivost těsta na výrobu chleba, housek, taštiček či tortil, používá se v některých margarínech, v práškových náhradách mléka a kávy, v pudincích, trvanlivých šlehačkách, cukrovinkách, k výrobě snacků na bázi obilovin a brambor, masových konzerv, majonéz, instantních polévek, zmrzlin, žvýkaček a podobně. Má využití jako stabilizátor, slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje a usnadňuje šlehání vaječných bílků. Tato látka se často přidává i do krmení pro psy a kočky.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací uhličitanem sodným nebo hydroxidem sodným.

Nežádoucí účinky

Stearoyllaktylát sodný nevykazuje žádné nežádoucí účinky

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je již dnes jako přídatná látka do vybraných potravin povolen, stejně jako v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?