Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E482 - Stearoyllaktylát vápenatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Calcium stearoyl-2-lactylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílý až mírně nažloutlý sypký prášek nebo křehká pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Tento emulgátor a stabilizátor se používá v pekárenském průmyslu jako látka zpevňující těsto, které pak má vyšší objem a delší trvanlivost. Rovněž usnadňuje úpravu umělých šlehaček a vaječných bílků, přidává se do margarínů (obecně slouží k homogennímu promíchávání potravin na bázi vody a oleje) a směsí nahrazujících mléko do kávy. Stearoyllaktylát lze nalézt i v majonézách, instantních polévkách či zmrzlinách.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny stearové kyselinou mléčnou a poté částečnou neutralizací hydroxidem vápenatým.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné její negativní vedlejší účinky.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Tato látka v ČR v minulosti nebyla povolena, avšak dnes se již jako přídatná složka potravin běžně používá (platí pro celou EU). Stejná situace panuje i v USA. 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Rádio Wave - Houpačky

Houpačky jsou magazín pro aktivní rodiče, Přijali jsme pozvání a povídali si o…

Boloňské omáčky

Víte co patří do BOLOŇSKÉ omáčky? A co ty kupované? Co si myslíte, že obsahují?

Pojďte se vzdělávat

Podívejte se na pozvánku na seminář ke světovému dni výživy: Ve zdravém těle…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?