Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E483 - Stearyltartarát

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Živočišný původ

Zdroje informací

Stearyl palmityl tartrate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Při 25°C je stearyltartarát mastnou pevnou látkou krémové barvy.

Použití

Jde o emulgátor používaný v pekárenském průmyslu pro svoji schopnost zpevňovat těsto.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny tartarové 1-oktadekanolem.

Nežádoucí účinky

Díky několika provedeným studiím na zvířatech můžeme konstatovat, že je látka bezpečná.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. Přestože v minulosti nebylo v ČR používání této látky povoleno, dnes tu uplatnění nachází, a to zejména při výrobě chleba a dezertů. Používání platí pro celou EU. V USA i Austrálii stearyltartarát povolen není, přestože je považován za bezpečnou přídatnou látku.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?