Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E484 - Stearylcitrát

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Stearyl Citrate, JEFCA [ kniha ]

Charakteristika

Mastná pevná látka krémové barvy.

Použití

Jde o chemickou sloučeninu, která pohlcuje nežádoucí stopová množství kovů v potravinách a funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí margarínů.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny citrónové 1-oktadekanolem.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Může se vyrábět ze živočišných tuků. Přestože nejsou známy žádné negativní účinky této látky, je její užívání v potravinách v ČR (celé EU) zakázáno. V USA je naproti tomu látka povolena.


Nejnovější články

Mražená zelenina – test dTestu

Mražená zelenina patří mezi nejoblíbenější a nejčastěji nakupované položky…

Farmářské/á...

Jaké potraviny lze označit jako "farmářské"? Je toto označení legislativně…

Systém kvality Q CZ u brambor

Certifikace poskytuje spotřebiteli záruku vysoké kvality nebo možnost dohledat…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?