Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E484 - Stearylcitrát

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Stearyl Citrate, JEFCA [ kniha ]

Charakteristika

Mastná pevná látka krémové barvy.

Použití

Jde o chemickou sloučeninu, která pohlcuje nežádoucí stopová množství kovů v potravinách a funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí margarínů.

Výroba

Připravuje se esterifikací kyseliny citrónové 1-oktadekanolem.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Může se vyrábět ze živočišných tuků. Přestože nejsou známy žádné negativní účinky této látky, je její užívání v potravinách v ČR (celé EU) zakázáno. V USA je naproti tomu látka povolena.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?