Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E487 - Laurylsulfát sodný

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Sodium lauryl sulfate - MOTM March 2010 [ web ]

Sodium dodecyl sulfate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Z hlediska struktury se jedná o bílý prášek.

Použití

Zvlhčovací přísada a emulgátor. Usnadňuje šlehání a používá se jako pěnotvorná látka ve vaječných bílcích nebo jako látka snižující povrchové napětí v některých nápojích v prášku a ovocných džusech. V domácnosti nachází laurylsulfát sodný uplatnění jako levný a účinný čisticí prostředek (vyskytuje se např. v mýdlech), ale přidává se i do dalších přípravků každodenní potřeby, například do vlasových šampónů nebo zubních past. 

Výroba

Syntetická příprava zahrnuje reakci 1-dodekanolu s oxidem sírovým a jejich následnou redukci uhličitanem sodným.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za slabý alergen dráždící pokožku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není jako přídatná potravinová složka povolena, avšak například v USA povolena je.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?