Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food chemicals codex - Institute of Medicine (U.S.). Committee on Food Chemicals Codex - Knihy Google [ kniha ]

Charakteristika

Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely.

Použití

Vyskytují se jako součást protispékavých látek, dortů, polev ze šlehaného rostlinného oleje, polevových směsí, cukrových polev, mražených dezertů, margarínů, pudinků, burákového másla a náhražek mléka či smetany do kávy. Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.

Výroba

Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.

Nežádoucí účinky

Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.

Doplňující informace

Mohou se vyrábět ze živočišných tuků. Akutní vystavení působnosti těchto látek může vyvolat podráždění kůže, dýchacích cest, trávicího traktu či očí. Látky jsou v ČR (celé EU) jako přídatné složky potravin zakázány. V USA jde o látky povolené.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?