Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E488 - Etoxylované mono a di glyceridy

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food chemicals codex - Institute of Medicine (U.S.). Committee on Food Chemicals Codex - Knihy Google [ kniha ]

Charakteristika

Nevýrazné, mírně nažloutlé olejovité kapaliny nebo řídké gely.

Použití

Vyskytují se jako součást protispékavých látek, dortů, polev ze šlehaného rostlinného oleje, polevových směsí, cukrových polev, mražených dezertů, margarínů, pudinků, burákového másla a náhražek mléka či smetany do kávy. Účinkují také jako emulgátory, usnadňují šlehání, zkvalitňují těsto a změkčují chlebovou střídku.

Výroba

Vyrábějí se glycerolýzou jedlých tuků nebo přímou esterifikací glycerolu směsí stearových, palmitových a myristových kyselin.

Nežádoucí účinky

Během testů na zvířatech nevykazovaly látky žádné vedlejší negativní účinky.

Doplňující informace

Mohou se vyrábět ze živočišných tuků. Akutní vystavení působnosti těchto látek může vyvolat podráždění kůže, dýchacích cest, trávicího traktu či očí. Látky jsou v ČR (celé EU) jako přídatné složky potravin zakázány. V USA jde o látky povolené.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?