Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E493 - Monolaurát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Sorbitan Monolaurate, JEFCA [ kniha ]

Charakteristika

Viskózní olejovitá kapalina jantarové barvy, případně krémové až hnědé vločky, či tuhá, voskovitá pevná látka s charakteristickým zápachem.

Použití

Monolaurát sorbitolu působí jako emulgátor a stabilizátor v pekařských a cukrářských výrobcích, zmrzlinách a dezertech.

Výroba

Vzniká zahříváním sorbitolu s kyselinou laurinovou.

Nežádoucí účinky

Soudě podle ostatních esterů sorbitolu, které jsou bezpečné, lze analogicky odvodit, že negativní účinky pravděpodobně nemá ani tato látka.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR se smí přidávat do stejných potravin jako emulgátor E491 (platí pro celou EU); v USA ani v Austrálii se používat nesmí.


Nejnovější články

Svatomartinské hody a vína: Když tradice chutná

Martinská husa, mladé víno a starobylé zvyky – svatomartinské oslavy spojují…

Měkká voda, tvrdá fakta

Pitná voda z českých vodovodů sice splňuje hygienické normy, ale často obsahuje…

Kvalitní pánev - základ každé kuchyně

Nový test nezávislého časopisu dTest podrobil šestnáct běžně dostupných pánví s…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?