Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E500(iii) - Sekvikarbonát sodný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Bezpečné

Zdroje informací

Charakteristika

Seskvikarbonát sodný se vyskytuje v podobě bílých krystalků, vloček nebo jako prášek rozpustný ve vodě.

Použití

Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Sesquikarbonát sodný působí jako neutralizátor v másle, smetaně či zmrzlinách a využívá se při zpracování oliv před konzervací, ve výrobcích obsahujících kakao a v konzervovaném hrášku.

Výroba

Sekvikarbonát sodný je ekvimolární směsí uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného.

Nežádoucí účinky

V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?