Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E507 - Kyselina chlorovodíková

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Kyselina chlorovodíková - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá nebo mírně nažloutlá kapalina; silná žíravina.

Použití

V potravinářství se používá při výrobě přídatných látek a manipulace s ní musí být velice opatrná. Nachází uplatnění při modifikaci potravinového škrobu, při průmyslové výrobě glutamátu sodného a želatiny, při přeměně kukuřičného škrobu na sirup a jako stabilizátor pH v pivovarnictví.

Výroba

Vzniká rozpuštěním plynného chlorovodíku ve vodě.

Nežádoucí účinky

V koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná. Obezřetní by měli být pouze lidé s látkou pracující ve vysokých koncentracích, ve kterých má žíravé účinky na kůži, oči a sliznice a již i nízké koncentrace vyvolávají po krátké době po požití podráždění krku.

Doplňující informace

V těle se běžně vyskytuje jako součást žaludečních šťáv. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovou možné použít v nezbytném množství ke všem potravinám – především pro úpravu pH. Povolena je rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?