Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E507 - Kyselina chlorovodíková

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Kyselina chlorovodíková - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá nebo mírně nažloutlá kapalina; silná žíravina.

Použití

V potravinářství se používá při výrobě přídatných látek a manipulace s ní musí být velice opatrná. Nachází uplatnění při modifikaci potravinového škrobu, při průmyslové výrobě glutamátu sodného a želatiny, při přeměně kukuřičného škrobu na sirup a jako stabilizátor pH v pivovarnictví.

Výroba

Vzniká rozpuštěním plynného chlorovodíku ve vodě.

Nežádoucí účinky

V koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná. Obezřetní by měli být pouze lidé s látkou pracující ve vysokých koncentracích, ve kterých má žíravé účinky na kůži, oči a sliznice a již i nízké koncentrace vyvolávají po krátké době po požití podráždění krku.

Doplňující informace

V těle se běžně vyskytuje jako součást žaludečních šťáv. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovou možné použít v nezbytném množství ke všem potravinám – především pro úpravu pH. Povolena je rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?