Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E507 - Kyselina chlorovodíková

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Kyselina chlorovodíková - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá nebo mírně nažloutlá kapalina; silná žíravina.

Použití

V potravinářství se používá při výrobě přídatných látek a manipulace s ní musí být velice opatrná. Nachází uplatnění při modifikaci potravinového škrobu, při průmyslové výrobě glutamátu sodného a želatiny, při přeměně kukuřičného škrobu na sirup a jako stabilizátor pH v pivovarnictví.

Výroba

Vzniká rozpuštěním plynného chlorovodíku ve vodě.

Nežádoucí účinky

V koncentracích používaných v potravinách je látka bezpečná. Obezřetní by měli být pouze lidé s látkou pracující ve vysokých koncentracích, ve kterých má žíravé účinky na kůži, oči a sliznice a již i nízké koncentrace vyvolávají po krátké době po požití podráždění krku.

Doplňující informace

V těle se běžně vyskytuje jako součást žaludečních šťáv. V ČR (celé EU) je kyselinu chlorovodíkovou možné použít v nezbytném množství ke všem potravinám – především pro úpravu pH. Povolena je rovněž v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Burgery – fenomén letošní grilovací sezon

Léto je jako stvořené k piknikům a také letním grilovačkám. Kromě různých…

Omezení prodeje energy drinků?

V některých zemích v obchodech neprodají energy drinky dětem a mladistvým.…

FÉR potravina hostem Radioporadny ČR Hr.Králové

Ing. Hana Střítecká ředitelka spolku Fér potravina v radioporadně Českého…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?