Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E512 - Chlorid cínatý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chlorid cínatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě.

Použití

Ochucovadlo, antioxidant a redukční činidlo používané především v nápojích obsahujících oxid uhličitý. Vyskytuje se také v konzervovaném chřestu, fazolích a rajčatových šťávách. Malé množství chloridu cínatého se používá při výrobě plechovek.

Výroba

Vzniká reakcí cínové rudy a chlorovodíku.

Nežádoucí účinky

Při pokusech na zvířatech vykázal chlorid cínatý celou řadu negativních vedlejších účinků – odvápnění kostí, poruchy krevního obrazu, hromadění cínu ve slezině, záněty a poškození vnitřních orgánů a podobně.

Doplňující informace

Použití této látky je v EU (ČR) povoleno.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?