Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E512 - Chlorid cínatý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chlorid cínatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě.

Použití

Ochucovadlo, antioxidant a redukční činidlo používané především v nápojích obsahujících oxid uhličitý. Vyskytuje se také v konzervovaném chřestu, fazolích a rajčatových šťávách. Malé množství chloridu cínatého se používá při výrobě plechovek.

Výroba

Vzniká reakcí cínové rudy a chlorovodíku.

Nežádoucí účinky

Při pokusech na zvířatech vykázal chlorid cínatý celou řadu negativních vedlejších účinků – odvápnění kostí, poruchy krevního obrazu, hromadění cínu ve slezině, záněty a poškození vnitřních orgánů a podobně.

Doplňující informace

Použití této látky je v EU (ČR) povoleno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?