Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E512 - Chlorid cínatý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Chlorid cínatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě.

Použití

Ochucovadlo, antioxidant a redukční činidlo používané především v nápojích obsahujících oxid uhličitý. Vyskytuje se také v konzervovaném chřestu, fazolích a rajčatových šťávách. Malé množství chloridu cínatého se používá při výrobě plechovek.

Výroba

Vzniká reakcí cínové rudy a chlorovodíku.

Nežádoucí účinky

Při pokusech na zvířatech vykázal chlorid cínatý celou řadu negativních vedlejších účinků – odvápnění kostí, poruchy krevního obrazu, hromadění cínu ve slezině, záněty a poškození vnitřních orgánů a podobně.

Doplňující informace

Použití této látky je v EU (ČR) povoleno.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?