Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E522 - Síran draselnohlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kypřící látky

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Síran hlinito - draselný slouží k regulaci kyselosti a ke zpevňování konzervované zeleniny a masa, najdeme jej v mouce. Nebyly prokázány škodlivé vlastnosti, ale hliník je vyhláškou určen jako kontaminant.

Použití

Používá se jako zpevňující látka v nakládané zelenině (výroba sladkokyselých okurků v nálevu), konzervovaných masných výrobcích. Najdeme jen v prášku do pečiva, kde plní kypřící funkci. Upravuje pH.

Výroba

Síran hlinito - draselný lze získávat z odpadového hliníku. Produktem jsou bílé nebo bezbarvé krystalky, které se snadno rozpouští ve vodě.

Nežádoucí účinky

Zvýšený příjem hliníku do lidského organismu může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby. Hliník je mírně toxický při požití ústy nebo injekční stříkačkou, může ovlivňovat reprodukci.

Doplňující informace

Kód CAS: 7784-24-9. V ČR, v Evropské unii a v USA je použití látky povoleno. Běžně se označuje jako kamenec, dříve se hodně využíval po holení na zastavení krvácení po pořezání.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?