Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E527 - Hydroxid amonný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Hydroxid amonný slouží k úpravě pH, pomáhá jako kypřící látka. Považuje se za bezpečný. Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. 

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti, zlepšuje rozpustnost bílkovin a kakaa, pomáhá při zpracování pitné vody. Dále se využívá k výrobě karamelů, cukrářských a pekařských výrobků nebo sýrů. Najdeme jej i v průmyslu zabývajícím se zpracováním krmiva pro zvířata. Používá se jako detergent na odstraňování skvrn, nalezneme jej v některých barvách na vlasy.

Výroba

Vyrábí se z amoniaku přidáním vody. Amoniak se získává přímou syntézou z vodíku a dusíku v reaktoru při vysokých teplotách a tlacích, jako katalyzátor se používá porézní modifikované železo. Vzniká čirá, bezbarvá kapalina s velmi ostrým charakteristickým zápachem, na vzduchu amoniak z roztoku velmi rychle uniká.

Nežádoucí účinky

Hydroxid amonný je nebezpečný pouze při přímém styku, jsou mu vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky a očí. Při požití může poškodit zdraví. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt. Hydroxid amonný se v potravě vyskytuje ve velmi malém množství a je tedy zcela bezpečný. Dá se v přesných dávkách použít proti pálení žáhy nebo chronickému průjmu (doporučuji konzultaci s lékařem nebo lékárníkem)

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.


Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?