Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E528 - Hydroxid hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Hydroxid hořečnatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující látka, napomáhá zpracovávat potraviny a stabilizuje barvu. Pro člověka je zdrojem hořčíku. Považuje se za bezpečný. Jedná se o bílý objemný prášek, bez zápachu. Lakmusový papírek na něj reaguje alkalicky. Tento prášek nelze rozpustit ve vodě ani v etanolu.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin (převážně konzervované potraviny) nebo u krémů na pokožku, pomáhá udržovat barevnost výrobků. Využívá se k výrobě sýrů, kde udržuje jejich strukturu a stabilizuje barvu. Je významným zdrojem hořčíku takže se sním můžeme setkat v různých výživových doplňcích.

Výroba

Vyrábí se chemickou cestou - hydratací hořčíku.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Hydroxid hořečnatý je nebezpečný pouze při přímém styku, jsou mu vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky a očí. Při požití může poškodit zdraví. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt. Hydroxid hořečnatý se v potravě vyskytuje ve velmi malém množství a je tedy zcela bezpečný.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?