Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E528 - Hydroxid hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Hydroxid hořečnatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující látka, napomáhá zpracovávat potraviny a stabilizuje barvu. Pro člověka je zdrojem hořčíku. Považuje se za bezpečný. Jedná se o bílý objemný prášek, bez zápachu. Lakmusový papírek na něj reaguje alkalicky. Tento prášek nelze rozpustit ve vodě ani v etanolu.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin (převážně konzervované potraviny) nebo u krémů na pokožku, pomáhá udržovat barevnost výrobků. Využívá se k výrobě sýrů, kde udržuje jejich strukturu a stabilizuje barvu. Je významným zdrojem hořčíku takže se sním můžeme setkat v různých výživových doplňcích.

Výroba

Vyrábí se chemickou cestou - hydratací hořčíku.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nepříznivé ani vedlejší účinky na lidské zdraví. Hydroxid hořečnatý je nebezpečný pouze při přímém styku, jsou mu vystaveni pracovníci potravinářství, kterým při styku s pokožkou může způsobit popáleniny, puchýře nebo jiné poškození pokožky a očí. Při požití může poškodit zdraví. Při práci s ním je nutno dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na obalu, pracovním návodu nebo v bezpečnostním listě (výrobce má povinnost je zdarma poskytovat uživatelům – většinou na internetu). Vyjmenovaná rizika neplatí pro potraviny, které jej obsahují, ale pro přímý kontakt. Hydroxid hořečnatý se v potravě vyskytuje ve velmi malém množství a je tedy zcela bezpečný.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena, v Austrálii je zakázána.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?