Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E530 - Oxid hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Oxid hořečnatý slouží k úpravě pH, používá se jako zpevňující, protispékavá nebo pomocná látka. Považuje se za bezpečný. Je zdrojem hořčíku a ten je nezbytný pro lidské zdraví. Vyskytuje se v podobě velmi objemného bílého prášku (označovaného názvem „lehký“ oxid hořečnatý) a vedle toho též jako relativně hutný bílý prášek, známý jako „těžký“ oxid. Zatímco 5 gramů lehkého oxidu zaujímá objem 40 ml až 50 ml, zaujímá stejné hmotnostní množství těžkého oxidu pouze 10 - 20 ml.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti například u některých potravin, jako mazivo, zdroj hořčíku. Slouží jako neutralizátor pro mražené výrobky, při výrobě másla, kakaa, v konzervovaných potravinách. Pomáhá při výrobě tofu a konzervovaných potravin.

Výroba

Vzniká spálením hořčíkové pásky. Oxid hořečnatý se vyskytuje ve směsi dalších oxidů, čistí se rekrystalizací ve vodě a následně se suší.

Nežádoucí účinky

Oxid hořečnatý se považuje za bezpečný, lze jej použít jako zdroj hořčíku. Pro tuto látku nebyla stanovena žádná hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) - u látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) smějí být používány v množství, které je nezbytné ke všem potravinám mimo výjimky dané zákonem (dětská výživa). V USA je tato látka povolena (GRAS látka). V Austrálii není používání této látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Budou Vánoce dražší?

Ceny surovin na vánoční cukroví dosti podražily. Třeba to bude mít i pozitivní…

Hodnocení výživové politiky

NOURISHING policy index - Hodnocení výživové politiky z hlediska veřejného…

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?