Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E535 - Ferrokyanid sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Používá se jako protispékavá přísada, pevné vazby v molekule zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, slouží jako protispékavá látka v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Používají se při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se odfiltruje.

Výroba

Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 13943-58-3. V ČR (celé EU) se hexakyanoželeznatan sodný smí ze zákona používat jako protispékavá látka v jedlé soli a náhradách soli. V USA je jeho použití v potravinách povoleno (50mg/kg soli).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

S Černými ovcemi jsme ochutnali paštiky...

Spolu s týmem Černých ovcí jsme ochutnali 8 játrových paštik. jak chutnaly? tak…

Jak poznat jedlé kaštany od koňských?

Vánoce jsou plné různých vůní a chutí. K oblíbené dobrotě se v domácnostech i…

Cukr, cukr a zase cukr…

V sladkostech se nad cukrem nikdo nezastaví, ale víte, kolik ho je třeba v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?