Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E535 - Ferrokyanid sodný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Používá se jako protispékavá přísada, pevné vazby v molekule zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.

Použití

Používá se ke korekcím kyselosti výrobků, slouží jako protispékavá látka v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Používají se při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se odfiltruje.

Výroba

Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu sodného a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 13943-58-3. V ČR (celé EU) se hexakyanoželeznatan sodný smí ze zákona používat jako protispékavá látka v jedlé soli a náhradách soli. V USA je jeho použití v potravinách povoleno (50mg/kg soli).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?