Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E538 - Ferrokyanid vápenatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Využívá se jako protispékavá přísada, molekula má pevné vnitřní vazby, které zabraňují uvolňování kyanidů – nejsou známy nežádoucí účinky = považuje se za bezpečnou přísadu.

Použití

Využívá se jí jako protispékavé látky v solích, kde podporuje vznik krystalů – zabrání hrudkování látky. Také se používají při výrobě vína, aby si víno zachovalo svou průzračnost – poté se ferrokyanid odfiltruje.

Výroba

Jsou vyráběny z kyanaté kyseliny, hydroxidu vápenatého a síranu železnatého. Vznikají žluté krystalky, popřípadě žlutý prášek.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,025 mg/kg. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

Kód CAS: 1327-39-5. V ČR (celé EU) se hexakyanoželeznatan smí ze zákona používat jako protispékavá látka v jedlé soli a náhradách soli. V USA je jeho použití v potravinách povoleno (50mg/kg soli).


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?