Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E541 - Fosforečnan sodnohlinitý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E541 : Sodium aluminium phosphate [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Používá se k regulaci kyselosti, pomáhá kvasným procesům, funguje jako emulgátor a jako protispékavá látka.

Použití

Kyselá forma se používá v prášku do pečiva pro pomalé pečení při nízké teplotě, alkalický tvar je používán jako emulgátor v tavených sýrech. Najdeme jej v tacos, torilách a dalších pekařských výrobcích a také v taveném sýru.

Výroba

Získává se z kyseliny fosforečné, hliníku a hydroxidu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku byla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka) na hodnotu 0 - 0,6 mg/kg tělesné hmotnosti. U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Avšak látka obsahuje hliník, který je vedený jako kontaminant a je spojován s Alzheimerovou chorobou.

Doplňující informace

Kód CAS: 7785-88-8. V ČR (celé EU) je povoleno látku přidávat do jemného pečiva. V USA je látka povolena, v Austrálii je zakázána.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?