Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E551 - Oxid křemičitý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E551 : Silicium dioxide [ web ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě jako písek, křemen a podobně. Výborně pohlcuje vodu a stále zůstává sypký = je hydroskopický. Nalezneme jej v široké škále produktů, kde zabraňuje tomu, aby výrobek zvlhl a stal se nepoužitelným. Považuje se za bezpečnou látku. Lze jej použít i v dětské výživě (omezené množství).

Použití

Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Dále jej můžeme najít v některých alkoholických nápojích jako je pivo a víno. V chipsech a keksech funguje jako nosič aroma. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se mletím křemene nebo písku na jemné částice, ty se potom vaří s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku hydroskopického gelu.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je oxid křemičitý povolen jako přídatná látka k potravinám, v dětské výživě v omezeném množství k příkrmům. V USA je používání látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Čas na kávu...

Máte rádi kávu? Máme pro vás statistiky, které možná překvapí….

Eidam, levnější konkurence proteinovým tyčinkám

Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr vhodný pro vaření. Opravdu si…

Musí být mražené horší než čerstvé?

Při správném výběru a vhodné úpravě ovoce a zeleniny nemusí být vždy mražené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?