Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E553a - Křemičitan hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E553 : Magnesium silicates [ web ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice.

Použití

Používá se v kypřícím prášku, sušených smetanách do kávy a podobných sypkých náhražkách mléka a smetany, dále jej nalezneme v kakau, strouhaném sýru, sušené zelenině, v sypkém koření, různých sypkých směsích. Zde všude absorbuje vodu a brání zvlhnutí výrobku. Smí se používat jako protispékavá látka u suchých práškovitých výrobků (cukr, koření, jedlá sůl, náhražky soli), u tabletovaných potravin, plátkových tvrdých a tavených sýrů, v čokoládě, pečivu, nebo ve žvýkačkách. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyskytuje se v přírodní podobě hlavně v Austrálii. Pro potravinářský průmysl se připravuje pravděpodobně syntetickou cestou.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) a USA je jeho používání povoleno, v Austrálii je zakázán.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Burgery – fenomén letošní grilovací sezon

Léto je jako stvořené k piknikům a také letním grilovačkám. Kromě různých…

Omezení prodeje energy drinků?

V některých zemích v obchodech neprodají energy drinky dětem a mladistvým.…

FÉR potravina hostem Radioporadny ČR Hr.Králové

Ing. Hana Střítecká ředitelka spolku Fér potravina v radioporadně Českého…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?