Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E558 - Křemičitan hlinitohořečnatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E558 : Bentonite [ web ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Charakteristika

Běžně se vyskytuje v přírodě, používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u nápojů. Považuje se za bezpečnou látku, v USA je jeho použití povoleno. V ČR (celé EU) se nepoužívá do dětské výživy.

Použití

Používá se jako protispékavá látka, čiřící látka u džusů, šťáv, vín a také jako protispékavá látka. Lze jej použít jako rozpouštědlo určené k rozpouštění, k ředění nebo k úpravě barviv (mimo dětskou výživu). Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství. Bentonit se používá také do suchých záchodů, nebo v kosmetice.

Výroba

Získává se z přírodních zdrojů – jílů převážně sopečného původu.

Nežádoucí účinky

Může pohlcovat některé živiny a způsobovat jejich nedostatek v těle. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Hliník někdy bývá spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný ortel, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky nepovoleno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?