Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E572 - Stearan hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 572 : Magnesium stearate [ web ]

Stearan hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Hořečnatá sůl kyseliny oktadekanové. Jedná se o pevnou bílou látku, nerozpustnou ve vodě. Všeobecně se látka považuje za bezpečnou (GRAS status).

Výroba

Může se vyrábět z živočisného tuku (zejména hovězího), ale existují i varianty, vyrobené z tuků rostlinných.

Použití

Používá se jako odpěňovací přísada, stabilizátor, protispékavá látka a nejčastěji jako plnidlo při výrobě tobolek a tablet. Používá se také k vázání cukrů v tvrdých cukrovinkách a v různých dětských kosmetických přípravcích.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky této látky.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Oxid titaničitý (E171) už není bezpečné Éčko

Na základě žádosti Evropské komise z března 2020 Evropský úřad pro bezpečnost…

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?