Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E572 - Stearan hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 572 : Magnesium stearate [ web ]

Stearan hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Hořečnatá sůl kyseliny oktadekanové. Jedná se o pevnou bílou látku, nerozpustnou ve vodě. Všeobecně se látka považuje za bezpečnou (GRAS status).

Výroba

Může se vyrábět z živočisného tuku (zejména hovězího), ale existují i varianty, vyrobené z tuků rostlinných.

Použití

Používá se jako odpěňovací přísada, stabilizátor, protispékavá látka a nejčastěji jako plnidlo při výrobě tobolek a tablet. Používá se také k vázání cukrů v tvrdých cukrovinkách a v různých dětských kosmetických přípravcích.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky této látky.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Tajemství dlouhověkosti?

Tajemství dlouhověkosti není v genech, ale na talíři. Jak si jídlem prodloužit…

Kvalita vs. kvantita: Proč levné potraviny nemusí být výhodou

Kvalita vs. kvantita: Proč levné potraviny nemusí být výhodou Anotace: Levnou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?