Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E629 - Guanylan vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Calcium guanylate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Vápenatá sůl kyseliny guanylové, nukleové kyseliny RNA, hojně rozšířené v přírodě jako součást rostlinných i živočišných buněk.  Má obdobné vlastnosti jako E628 Guanylan draselný 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Používá se však mnohem méně než guanylan sodný. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin (zeleniny). Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Guanylan vápenatý se vyrábí ze sušených ryb nebo z mořských rostlin.

Nežádoucí účinky

Lidé s přecitlivělostí na aspirin ( kyselinu acetylsalicylovou) by se měli této přísadě vyhnout. Guanylany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Guanylan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se guanylan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA je používání této přísady zakázáno.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?