Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E633 - Inosinan vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vápenatá sůl kyseliny inosinové, bezbarvý nebo bílý krystalický prášek bez vůně, charakteristické chuti.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

Výroba

Inosinan vápenatý se vyrábí z masa jatečních zvířat nebo ze sušených ryb.

Nežádoucí účinky

U této látky nebyly jednoznačně prokázány nežádoucí účinky, avšak u citlivých osob může způsobovat její nízkou snášenlivost. Inosinany mohou zvyšovat koncentraci kyseliny močové v tkáních, krevní plazmě a moči. Lidé náchylní k problémům s ledvinami, močovým ústrojím nebo s dnou by se proto měli těmto přísadám vyhýbat. Přísada je také nevhodná pro astmatiky. Inosinan vápenatý může způsobit alergické reakce a být skrytým zdrojem glutamanů. Přísada je nevhodná pro děti.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se inosinan vápenatý smí používat v omezeném množství v potravinách obecně s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenících směsích se smí používat neomezeně. V USA není používání této přísady pravděpodobně povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?