Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E634 - Vápenaté ribonukleotidy

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

355. Calcium and sodium-5'-ribonucleotides (WHO Food Additives Series 6) [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vyskytuje se přirozeně ve všech tkáních. Je to směs vápenaté soli inosin-5´-monofosfátu a vápenaté soli guanosin-5´-monofosfátu. Bílá krystalická látka nebo prášek bez vůně, charakteristické chuti.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni, zejména v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, v koláčích, plněných masem, zeleninou nebo ovocem.

Výroba

Zdrojem pro výrobu vápenatých nukleotidů jsou živočišné oleje a tuky.

Nežádoucí účinky

Může způsobit astma, hyperaktivitu, vyrážku na pokožce do 30 hodin po jídle, obsahujícím tuto přísadu. Dále otoky rtů, hrdla a jazyka, anafylaktický šok. Přísada je nevhodná pro děti. Lidé s oslabeným organismem, lidé trpící jakýmkoliv chronickým onemocněním, lidé se sklonem k dně by se měli této potravinové přísadě vyhýbat.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se smějí používat v omezeném množství v potravinách obecně, s výjimkou nealkoholických nápojů. V kořenicích směsích se mohou používat neomezeně. V USA je používání této látky zakázáno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?