Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E637 - Ethylmaltol

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nepovolené v EU

Zdroje informací

356. Ethylmaltol (WHO Food Additives Series 6) [ web ]

Ethyl maltol - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Food additives, Dr. Christine Farlow [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bílý krystalický prášek s ovocnou sladkou vůní. Má několikanásobně účinnější aroma než maltol.

Použití

Používá se ve víně a likérech, cukrovinkách a pečivu jako umělá aromatická přísada, zvýrazňující čokoládové a ovocné aroma.

Výroba

Ethylmaltol vzniká při pečení chleba. V přírodě se tato sloučenina nenachází. Vyrábí se synteticky z antibiotika Streptomycinu.

Nežádoucí účinky

Pokusy na zvířatech prokázaly, že ethylmaltol nemá tak škodlivé účinky jako maltol. Byly zjištěny zažívací potíže a zmnožení kostních buněk (hyperplasie).

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se ethylmaltol nesmí používat. V USA je používání této látky povoleno.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?