Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E640 - Glycin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ

Zdroje informací

Glycine - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Glycin je nejjednodušší aminokyselina. V přírodě se nachází v mnoha rostlinných i živočišných bílkovinách. Nejvíce je obsažen v kolagenu a elastinu. Glycin je neesenciální aminokyselina, vzhledem bílá krystalická látka. Má sladkou chuť.

Použití

V potravinářském průmyslu má glycin široké využití: používá se jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Pro svou sladkou chuť je glycin používán k maskování pachuti sacharinu a aspartamu. Využívá se také pro své želírovací schopnosti. Používá se při zdobení cukrovinek a v čokoládě a jako přísada v alkoholických nápojích. Je to antioxidant s využitím jako přísada proti žluknutí tuků a olejů. Spolu s kyselinou askorbovou urychluje glycin uzení bez použití dusitanů. Glycin obsahují i proteinové nápoje a doplňky stravy. Jako pufr působí proti překyselení žaludku. Je znám také jako příměs do krmiv pro domácí a hospodářská zvířata.

Výroba

Glycin se vyrábí z cukrové třtiny nebo ze želatiny. Může se vyrábět také synteticky - pro technické a průmyslové účely.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky glycinu jako potravinové přísady nejsou známy. Některé zdroje uvádějí mírnou toxicitu při požití vysokých dávek, projevující se jako vyčerpání organizmu. Glycin je inhibiční neuropřenašeč v centrální nervové soustavě: vysoké dávky podávané dlouhodobě pokusným zvířatům vedly k smrti poškozením nervové soustavy.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se glycin smí používat v nezbytném množství ve všech potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test arašídových pomazánek 2024

To, že arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina, je známá věc. Ovšem překvapilo nás…

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?