Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E641 - Leucin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Leucine - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Leucin je esenciální aminokyselina sladké chuti. Je přirozenou složkou rostlin a mikroorganismů, kde je syntetizován pomocí mnoha enzymů z kyseliny pyruvové. Vyskytuje se v obou opticky aktivních formách. Jako potravinářská přísada se používá L-leucin. Aminokyselina leucin je nejdůležitější bílkovina pro tvorbu svalové hmoty.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Nachází použití jako přísada v umělém sladidle aspartamu.

Výroba

Leucin se vyrábí z lepku, keratinu a kaseinu. Nachází se v mnoha živočišných i rostlinných potravinách.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. 

Doplňující informace

Může být geneticky modifikovaný. V ČR (celé EU) je použití E641 v potravinách nepovolené.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?