Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E641 - Leucin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Živočišný původ
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Leucine - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Leucin je esenciální aminokyselina sladké chuti. Je přirozenou složkou rostlin a mikroorganismů, kde je syntetizován pomocí mnoha enzymů z kyseliny pyruvové. Vyskytuje se v obou opticky aktivních formách. Jako potravinářská přísada se používá L-leucin. Aminokyselina leucin je nejdůležitější bílkovina pro tvorbu svalové hmoty.

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Nachází použití jako přísada v umělém sladidle aspartamu.

Výroba

Leucin se vyrábí z lepku, keratinu a kaseinu. Nachází se v mnoha živočišných i rostlinných potravinách.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. 

Doplňující informace

Může být geneticky modifikovaný. V ČR (celé EU) je použití E641 v potravinách nepovolené.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?