Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E650 - Octan zinečnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

What's Really in Your Basket?, Bill Statham [ kniha ]

Zinc acetate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Charakteristika

Bezbarvá krystalická látka. Dráždí oči, škodlivá při požití. Je to aromatizující látka. 

Použití

V potravinářském průmyslu se používá jako dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Octan zinečnatý zvýrazňuje hořkou chuť kávy nebo grapefruitů. Používá se též jako přísada ve žvýkačkách pro osvěžení dechu a proti tvorbě zubního kamene.

Výroba

Vyrábí se reakcí kyseliny octové s kovovým zinkem nebo s uhličitanem zinečnatým.

Nežádoucí účinky

Látka je uváděna v malých dávkách jako bezpečná. Ve vyšších dávkách způsobuje nevolnost a zvracení. Navíc je zdrojem nezbytného zinku, který je mimochodem používán i při léčbě rakoviny. Nadbytek zinku může způsobovat chudokrevnost, všeobecně má ale většina lidí jeho nedostatek.

Doplňující informace

V České republice (celé EU) se octan zinečnatý smí používat jako přísada do žvýkaček. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?