Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E902 - Vosk candelilla

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Leštící látky

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E902 : Candellila wax [ web ]

Charakteristika

Je složitou směsí celé řady chemických sloučenin, kde hlavní složku vedle uhlovodíků s lineárními řetězci představují estery a alkoholy. Přítomné jsou rovněž volné kyseliny, volné alkoholy, steroly, neutrální pryskyřice a minerální látky. Jedná se o žlutavě hnědou, tvrdou a křehkou třpytivou látku, která při zahřívání aromaticky voní. Nejsou známy žádné její nežádoucí vlastnosti.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Sprej vyrobený z vosku candelilla, olejů, emulgátorů zabraňuje přilepení pečiva (chléb, koláče, dorty a podobně) ke stěnám pečící formy a zároveň slouží k vytvoření hnědého povlaku, který potravinám dodává pěkný a lákavý vzhled.

Výroba

Vosk se získává z rostliny candelilla Euphorbia antisyphilitica vodní extrakcí, po které je dále čištěn zpracováním s kyselinou sírovou. Je složitou směsí celé řady chemických sloučenin, kde hlavní složku vedle uhlovodíků s lichým počtem uhlíkových atomů (C29 až C33) v lineárních řetězcích představují estery a alkoholy, které mají ve svých uhlíkových řetězcích sudý počet atomů (C28 až C34). Přítomné jsou rovněž volné kyseliny, volné alkoholy, steroly, neutrální pryskyřice a minerální látky. 

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Je neškodnou a bezpečnou látkou, která může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky pro potraviny povoleno. V USA je používání látky rovněž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?