Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E905a - Minerální olej

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Nebezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 905 : Paraffins [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Směs rafinovaných kapalných uhlovodíků z ropy. Bezbarvá, průhledná, bez zápachu a bez chuti.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu například u zeleniny (rajčata, lilek, okurka, paprika podobně), své uplatnění má i jako lubrikant (znesnadňuje připečení výrobků k formě, plechu nebo ke krájecímu noži). Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použit jako složka laxativních přípravků (projímavé látky). Může být použito jako rozpouštědlo nebo činidlo proti pěnění.

Výroba

Jedná se o směs tekutých uhlovodíků, která se získává rafinací a čištěním ropných minerálních olejů. Tato směs může obsahovat povolené syntetické antioxidanty.

Nežádoucí účinky

Může zamezovat vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (vitamín D, E, K a některé esenciální mastné kyseliny) a hromadí se v organismu. Studiemi na zvířatech bylo prokázáno setrvání těchto látek v orgánech a způsobovaly zánětlivé reakce. Na člověku prozatím není jasné, zda usazeniny způsobují negativní reakce. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není použití této látky povoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?