Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E912 - Estery montanových kyselin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Nosiče a rozpouštědla

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E912 : Montan wax [ web ]

Charakteristika

Patří mezi minerální vosky. Jedná se o téměř bílé nebo nažloutlé vločky, prášek nebo granule. Skládá se z karboxylových esterů kyseliny a dalších látek. 

Použití

Slouží k vytvoření lesklého ochranného povrchu citrusových plodů, nebo při výrobě svíček a leštěnek. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Může být použito jako rozpouštědlo.

Výroba

Jedná se o minerální vosky získávané z rašeliny a hnědého uhlí pomocí esterifikace ethylenglykolem.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví. Látka může být použita pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je tato látka povolena. V USA je také její použití povoleno, ale nemá praktický význam.


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?