Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E926 - Oxid chloričitý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

CLO2.cz - chlordioxid [ web ]

Charakteristika

Jedná se o žluto až lehce načervenalý plyn s nepříjemným zápachem. Látka je používána jako bělící činidlo do mouky, pro čištění pitné vody, přísada proti mikrobům ve znečištěné vodě a pro omývání ovoce a zeleniny v omezeném množství. Také se používá na vyplachování zařízení určených na zpracování obalu ovoce a zeleniny, kde působí jako konzervant. Při použití k čištění vody vzniká vedlejší produkt chloritan, jehož použití je omezeno.

Použití

Používá se k čištění pitné vody, bělení skořápek vlašských ořechu nebo škrobů, bělení papíru, omývání ovoce a zeleniny, do obalů používaných pro ovoce a zeleninu. Také se používá při zpracování drůbeže.

Výroba

Oxid chloričitý se vyrábí z kyseliny solné a hypochloritu sodného.

Nežádoucí účinky

Oxid chloričitý není tak škodlivý jako chlor. Ničí vitamín E. Inhalace látky, požití nebo styk s pokožkou může způsobit podráždění očí, nosu, pokožky nebo hrdla, kašel, sípání, bronchitidu, plicní otok nebo chronický kašel, může mít i karcinogenní účinky. Látka je v podezření z toxicity. Jedná se o velmi nebezpečnou sloučeninu ohrožující ekosystém. Bylo dokázáno, že při důkladném omývání ovoce a zeleniny vodou se oxid choričitý dostane pryč. Při generování v obalech na ovoce a zeleninu je jeho množství zanedbatelné.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené. V USA je látka povolena - GRAS.


Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?