Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E927b - Močovina

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Močovina - Wikipedie [ web ]

798. Urea (WHO Food Additives Series 32) [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Močovina je produktem metabolismu (aminokyselin) savců obojživelníků a některých ryb, vyskytuje se v lidské moči (přibližně v objemu 20gramů/den. Má formu bezbarvých krystalků bez zápachu, s jemnou slanou chutí. Disponuje schopností dodat pečivu hnědou barvu, např. preclíkům. Z medicínského hlediska funguje močovina jako diuretikum (lokální antiseptikum) pro redukci objemu vody v těle. Největší využití má jako hnojivo.

Použití

Používá se jako přídavek do kynutého pečiva, ve víně a ve žvýkačkách (upravuje jejich strukturu)  V lékařství se používá jako lokální antiseptikum. Průmyslově se používá jako hnojivo, složka lepidel, surovina pro výrobu plastických hmot, přísada do cigaret, zubních past.

Výroba

Komerčně je vyráběna z amoniaku a oxidu uhličitého. Vyrábí se v podobě granulí, vloček, kuliček, krystalů a roztoků.

Nežádoucí účinky

Organizace FDA (Food and Drug Administration v USA) oznámila že použití močoviny ve žvýkačkách v množství do 3% je bezpečné. Jedná se o přirozenou součást metabolismu. V lidském těle se močovina vstřebává jen ve velmi malém množství. Hladina močoviny do 96 mg/100 ml nevyvolávají žádné toxické účinky. Při požití množství nad 150 mg/100 ml se mohou objevit příznaky nechutenství, nevolností, zvracení. U většiny testovaných osob byla však hladina do 300 mg/100 ml snášena velmi dobře, bez potíží. Může dráždit kůži.

Doplňující informace

Látka má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že látka je považována za bezpečnou). V ČR (celé EU) je povoleno použití této látky pouze při výrobě žvýkaček bez cukru. V USA je použití látky též povoleno.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?