Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E929 - Peroxid acetonu

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Látka má ostrý štiplavý zápach, který je podobný peroxidu vodíku. Dále má bělicí účinky a urychluje zrání mouky. Jedná se o silnou oxidační přísadu.

Použití

V některých zemích je schválen pro použití v mouce a těstech. 

Výroba

Přidáním sloučeniny kyslíku do acetonu.

Nežádoucí účinky

Při pečení zcela zreaguje s těstem a nebyl prokázán žádný nežádoucí účinek. Může však zasáhnout a dráždit pokožku a oči. Americkou organizací FDA jsou prováděny výzkumy na teratogenní, mutagenní, reprodukční nežádoucí účinky.

Doplňující informace

Na internetu koluje řada návodů, jak z této látky vytvořit účinnou bombu. V ČR (celé EU) není její používání k potravinářským účelům povoleno. V USA je látka povolena a má status GRAS (Generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?