Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E930 - Peroxid vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku s bělicími účinky. Slouží k modifikací škrobů a také jako dezinfekce.

Použití

Používá se jako látka zlepšující mouku nebo do pekařských výrobků ke zpevnění těsta, k bělení olejů, k modifikaci škrobů nebo jako dezinfekční prostředek semen.

Výroba

Získává se synteticky reakcí vápenaté soli a peroxidu a následnou krystalizací.

Nežádoucí účinky

Látka není dostatečně prozkoumána. Může dráždit pokožku.

Doplňující informace

Její použití v ČR (celé EU) jako přídatné látky k potravinám není povoleno. V USA je látka povolena.


Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?