Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E930 - Peroxid vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zlepšující mouku

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku s bělicími účinky. Slouží k modifikací škrobů a také jako dezinfekce.

Použití

Používá se jako látka zlepšující mouku nebo do pekařských výrobků ke zpevnění těsta, k bělení olejů, k modifikaci škrobů nebo jako dezinfekční prostředek semen.

Výroba

Získává se synteticky reakcí vápenaté soli a peroxidu a následnou krystalizací.

Nežádoucí účinky

Látka není dostatečně prozkoumána. Může dráždit pokožku.

Doplňující informace

Její použití v ČR (celé EU) jako přídatné látky k potravinám není povoleno. V USA je látka povolena.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?